Innerlijk Kindwerk

Heel je innerlijk kind

Een innerlijk kind is een deel van jezelf uit je kindertijd. Iedereen heeft innerlijke kinderen. Een blij innerlijk kind herken je aan onbevangenheid, creativiteit, nieuwsgierigheid en speelsheid. Echter kan je innerlijk kind ook butsen en builen hebben opgelopen, waardoor het zich kan aandienen als voor die specifieke situatie te heftige gevoelens van kwetsing, boosheid, somberheid, angst of verdriet. 

Merk je dat je in situaties plots heel emotioneel wordt, zonder dat de situatie daar zelf in die mate aanleiding toe geeft? Achteraf denk je misschien: was dat nou echt nodig? Je volwassen zelf kan daar als de bui is gezakt prima op reflecteren, maar in het moment leg je onbewust een verband met iets pijnlijks uit het verleden waardoor een gekwetst innerlijk deel in jou wakker wordt. Je gekwetste innerlijk kind wordt dan als het ware geactiveerd en komt tijdelijk op de voorgrond te staan en beïnvloed jouw gedrag.

Innerlijk Kindwerk is een methodiek die ik inzet om vervelende, pijnlijke en verdrietige ervaringen uit het verleden in het heden een plekje te geven. Innerlijk Kindwerk kan een behulpzame werkvorm zijn als je je als kind hulpeloos, niet gezien, gehoord of veilig hebt gevoeld. Ervaringen uit de kindertijd die onprettig zijn geweest kunnen in het heden zodanig doorwerken dat je geen contact meer hebt met bijvoorbeeld je spontaniteit, humor of vermogen van het leven te genieten. Om weer toegang te krijgen tot deze vermogens is het vaak nodig om de oorzaak van de pijn, het “gewonde kinddeel”, te ontdekken en het verleden een plekje te geven. Ondanks dat je nu opgegroeid bent, wil dit stuk van jou als het zich aandient alsnog gezien worden. 

Misschien vraag je je af, heb ik zo’n gekwetst innerlijk kind? Hier ben je je niet altijd van bewust, maar als dat door de patronen in je gedrag zichtbaar wordt kunnen we hier met Innerlijk Kindwerk mee aan de slag. Als je volwassen bent, ben je immers nu wel goed in staat om voor jezelf te zorgen. 

Kortom, met Innerlijk Kindwerk ga je oude kindbehoeftes erkennen en inzicht krijgen in hoe je nu tevergeefs pogingen doet om oude onvervulde en niet meer te vervullen (kind) behoeftes te voorzien. Hierdoor komt er meer licht in je leven en tevens ruimte voor volwassen en ondersteunend gedrag.

~Learn the difference between your intuition guiding you and your trauma misleading you