EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Veel gebeurtenissen verwerkt ons systeem moeiteloos. Je maakt iets mee, dit blijft misschien even of wat langer door je hoofd gaan, maar uiteindelijk zal de ervaring steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Sommigen ervaringen lijken daarentegen hun plekje op de achtergrond niet te vinden. Op de een of andere manier lukt het jouw systeem niet deze ervaring op te bergen en tot rust te brengen. De ervaring is dan onverwerkt. Je kan merken dat je last houdt van angstwekkende beelden, zogehete flashbacks, of dat je sterk emotioneel reageert op bijvoorbeeld een blik, geluid, aanraking, geur of manier van spreken die je weer terugbrengt naar die oude gebeurtenis. Alsof het nú opnieuw gebeurd.
 
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een werkvorm voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van ingrijpende, traumatische of naspokende ervaringen. Het doel met EMDR therapie is om jou te helpen de herinneringen aan deze gebeurtenissen te verwerken, met de bedoeling daarmee de klachten te verminderen of te laten verdwijnen.
 
Hoe gaat EMDR in z’n werk?
Ik zal jou vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Daarna wordt het verwerkingsproces gestart. Je concentreert je op de gebeurtenis en loopt je tegelijk gewaar van een afleidende stimulus. Sommige therapeuten vragen jou om met je ogen de beweging van hun vingers te volgen. Ik werk met een koptelefoon, die afwisselend in je rechter en linkeroor een tikje laat horen. Zowel het focussen op de gebeurtenis als het waarnemen van de tikjes vragen aandacht van je brein (je werkgeheugen). Hierdoor is er minder ruimte voor de levendigheid en narigheid van de onverwerkte gebeurtenis. Dit geeft je verwerkingssysteem de ruimte om aan opschoning te gaan doen. 
 
Na elke set van 1 minuut wordt het geluid stilgezet, waarna ik jou vraag wat er in jou naar boven komt. EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Ik vraag je na elke set om je te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna een nieuwe set volgt. Dit proces herhalen we tot uiteindelijk de intensiteit van de triggers is afgenomen en rust in jou ontstaat. De gebeurtenis is daarmee niet weg, maar wel teruggebracht tot hanteerbare proporties. Het is een herinnering aan iets ingrijpends dat je bij je draagt, maar je niet langer meer zo in de weg zit.