Gedragstherapie

Leiding nemen over je gedachten

Ons handelen wordt beïnvloed door onze gedachten. Bemoedigende gedachten kunnen ons helpen. Negatieve gedachten doen dat niet. Misschien herken je dat je veel maalt en piekert en dat je een groot gedeelte van de dag ‘in je hoofd leeft’. Grote kans dat je zelfs behoorlijk moedeloos wordt van die negatieve stemmetjes die je weerhouden je doelen na te jagen en je dromen te verwezenlijken.

De gedachten die dagelijks voorbij komen zijn helaas niet altijd ondersteunend van aard. Toch heb je een heleboel invloed op je gedachten. Gedachten komen en gaan en voor een groot gedeelte gebeurd dit onwillekeurig. Dat klinkt alsof je geen enkele controle over je gedachtewereld hebt. Deels is dit waar, voor een groot deel ook niet. Je kunt namelijk wel degelijk leiding terugpakken door bewust te kiezen welke gedachte je gewicht geeft door ‘m te geloven. Hierbij geldt: alles wat je aandacht geeft groeit. Dus geef je minder aandacht aan negatieve gedachtenspinsels, dan zullen die gedachten afnemen. Zo heb je toch alsnog in bepaalde mate invloed op het onwillekeurige oppoppen van gedachte in je hoofd. 

Als jij vastloopt in gedachten en er niet de vinger op kan leggen waarom je doet wat je doet en je je voelt zoals je je voelt kan het goed zijn je gedachten eens onder de loep te nemen. Hiervoor gebruik ik Rationeel Emotieve Therapie (RET).

Met RET ontwarren we de warboel in je hoofd. RET heeft als uitgangspunt dat je denken je gevoel en gedrag beïnvloedt. En dat je zelf een keuze hebt voor welke gedachte je kiest. Je zou kunnen zeggen dat je de sleutel voor je geluk al voor een groot deel in handen hebt als het je lukt voor ondersteunende gedachten te kiezen en niet-helpende gedachten niet langer aandacht geeft.

Met gedragstherapie middels RET leer je met een andere bril naar de wereld te kijken. Hierdoor zal je je anders voelen en op een meer passende manier kunnen reageren in situaties waarin je je nu door niet-helpende gedachten laat leiden. 

~GET OUT OF YOUR OWN WAY AND THAN SEE WHAT HAPPENS