Wat te doen bij eenzaamheid

Hè hè. Voetjes in de lucht. Misschien geniet je je net als ik wel eens van tijd alleen. Omringd door enkel goed gezelschap. Namelijk jezelf.

Alleen kun je opladen. Alleen kom je toe aan dat boek of project wat je al een tijd voor je hebt uitgeschoven. Alleen doe je even helemaal wat je zelf wilt.

Alleen zijn kan daarentegen ook voelen als een leegte, door een structureel gemis aan sociale contacten. Je ervaart niet dat gevoel van “even lekker alleen”, maar een eenzaamheid. Die je overmant, als een zware deken. 

Eenzaamheid als identiteit
Het is goed om te beseffen, dat eenzaamheid niet is wat je bent. Eenzaamheid is hoe je je voelt. 

Dat lijkt een futiliteit. Maar in dit besef zit al een stukje verlichting.

Je gevoel is namelijk niet een vaststaand gegeven, maar een vorm van energie. Als je emoties ervaart, dan komt energie in beweging. Het is als een golf die opkomt, zijn piek bereikt, waarna hij afzwakt en het water weer verstilt. 

Voelen zonder bemoeienis
Door te voelen zonder bemoeienis, leer je om te gaan met alles wat in jou om aandacht vraagt. Enkel opmerken wat door je heen gaat creëert al veel ruimte. 

Ik gebruik werkvormen waarmee we deze vaardigheid oefenen. Met behulp van therapeutische mindfulnesstechnieken, daag ik je uit het interpreteren, analyseren en andere vormen van inmenging te weerstaan.  
Je zult ervaren dat je je niet langer tegen je gevoel of eenzaamheid verzet, maar er mild voor kan zijn. Dat zo plots als dat het opkwam, het ook weer voorbij gaat. 

In de ruimte die ontstaat kan je opmerken wat de emotie je vertelt. Eenzaamheid geeft aan dat je verlangt naar contact en dat het een goed idee is om hier gehoor aan te geven, door het contact met gelijkgestemden aan te gaan. 

Het remedie tegen eenzaamheid
Misschien vraag je je af, zegt ze nou dat ik extra veel aandacht moet geven aan mijn eenzaamheid?

Nee, niet extra veel. Je geeft alleen de strijd op. En dat scheelt een hele hoop energie. De energie die eerst ging naar verzet, gebruik je nu om contact te zoeken. Door de telefoon te pakken, in de pen te klimmen of je bij een (digitaal) clubje aan te sluiten. 
Laat dat nou precies het remedie tegen eenzaamheid zijn.

Begin bij jezelf
Je verbinden met anderen, begint bij jezelf. Want ook al voel je je niet happy met waar je nu staat, je kan nog altijd je eigen maatje zijn. Voor het maken van verbinding is moed nodig en spannende situaties kun je beter aan als je je veilig voelt bij jezelf.   

Hieronder een paar vragen, om de relatie met jezelf te onderzoeken:
> Ben je oké met je eigen gezelschap? 
> Durf je te zeggen dat je een waardevolle aanwezigheid bent in een groep?
> Ben jij het waard om gehoord en gezien te worden?
> Mag jij ruimte innemen en gaan staan voor jezelf?

Neem afscheid van een slachtofferrol of slachtoffer gedachten. Onderzoek de overtuigingen die je ervan weerhouden vooruit te gaan.

Eenzaamheid gaat een ander niet voor je opheffen. Zet zelf de eerste stap.

Benieuwd hoe ik je daarmee kan helpen?
Neem contact op voor een kennismakingsgesprek