Relatietherapie

Werken aan je relatie met (individuele) relatietherapie

In een relatie heb je beiden een aandeel in hoe je samen interacteert. Ik geloof hierbij dat (vaak) geldt: verander jij, dan verandert de ander met je mee. Dat meenemend kun je aan je relatie werken door met jezelf aan de slag te gaan. Dat is één manier waarop ik relatietherapie zie. 

Vaak in relationele conflicten vervloeken we de ander. Maar ik kijk graag met jou naar jouw deel van het geheel. Wat is jouw aandeel? Neem je gepaste verantwoordelijkheid? Waar heb je daadwerkelijk invloed op? En, ben je instaat los te laten wat van de ander is?

Met verschillende tools help ik je bewust te worden van de interactiepatronen waar je met je partner of een andere relatie (steeds) in terechtkomt. Je wordt je bewust van de manier waarop je communiceert, wat het effect hiervan is op de ander en ontdekt effectievere gedragsalternatieven. Ik daag je uit om die in de praktijk en ook daarbuiten te proberen.

Mochten jij en je partner samen echt niet in staat zijn om elkaar te bereiken, kunnen we onderzoeken of het verstandig is om onder begeleiding met elkaar in gesprek te gaan. Hierbij zullen jullie worden uitgenodigd om elkaar te horen èn verstaan. Het doel is niet: de ander laten worden zoals jij dat wilt, of nu eindelijk eens je punt maken, maar weer naar elkaar leren luisteren en (zonder dat je het ermee eens hoeft te zijn) begrip leren opbrengen voor het standpunt van de ander.